No, to mamy "Toruń" zgodnie z ostatnią przebudową i pływakami.
Pytanie, czy "Warszawa" został też tak przebudowany, czy też wyglądał, jak "Pińsk" i "Horodyszcze".
W oparciu o doświadczenia uzyskane z przebudowy ORP Toruń, w późniejszym okresie przezbrojono i przebudowano ORP Pińsk, a w 1938 roku zmieniono uzbrojenie na ORP Warszawa, w sierpniu 1939 roku przezbrojono ORP Horodyszcze.RyszardL pisze: Pytanie, czy "Warszawa" został też tak przebudowany, czy też wyglądał, jak "Pińsk" i "Horodyszcze".
Tak, jest ponadto zdjęcie monitora Bobrujsk (eks Horodyszcze) z ckm-ami na podestach przy wieżyczce.ChaBeR pisze:Czyli mamy:
Toruń - Cylindryczna nadbudówka, ale ckm-y w pokładzie,- kadry z filmu;
Warszawa -prawdopodobnie kazamata z ckm;
Horodyszcze - 90% j.w (o ile to nie Warszawa wlaśnie)- zdjęcia z portu w Pińsku;
Pińsk - 100% kazamata - zdjęcia ze slipu.
Czy tak?
Nie sądzę - jest przejście na wysokości nazwy.Waldek K pisze:2) kamuflaż "Torunia" wydaje się być dwukolorowy (bez najjaśniejszego koloru)
Waldku,Waldek K pisze:Ryszardzie, wielkie dzięki za wstawienie fotek.
Kilka uwag:
1) granice kolorów na "Toruniu" powinny być rozmyte (malowanie natryskiem); na zdjęciach pozostałych niezidentyfikowanych monitorów granice są "ostre";
2) kamuflaż "Torunia" wydaje się być dwukolorowy (bez najjaśniejszego koloru)
3) zmodernizowany "Toruń" nie miał łodzi, przynajmniej nie na lewej burcie - gdyby była, powinna być widoczna na zdjęciu nr. 2;
4) na zdjęciu nr. 3 nie dostrzegam dziobowej wieżyczki ckm-u, a raczej powinna być widoczna przed dziobową wieżą art. gł.; wieżyczka za wieżą rufową art. gł. natomiast jest widoczna, a więc tu jest OK.
Waldek K pisze:Muszę przyznać, że mamy dobrze z Tobą Ryszardzie, my wydziwiamy nad zdjęciami i rysunkami, a Ty rysujesz![]()
Ja jednak w Ciebie wierzę i myślę, że nikt lepiej tego od Ciebie nie narysuje. Mam nadzieję, że się za moje "wydziwianie" nie pogniewałeś, ale zdjęcie jest zawsze dla mnie nadrzędne![]()
Czy jest gdzieś tam na filmie widoczna prawa burta, bo tam kamuflaż na pewno miał inny schemat?
Mam wątpliwości, zobacz następne zdjęcie - inny kąt i już nie widać różnicy odcieni. najwyrażniej był wtedy słoneczny dzień i promienie słoneczne padały od dziobu i nieco z lewej burty. Skutek: powierzchnie czołowe jaśniejsze, a prawa burta w cieniu (ostatnie zdjęcie Ryszarda).Mitoko pisze:Nie sądzę - jest przejście na wysokości nazwy.Waldek K pisze:2) kamuflaż "Torunia" wydaje się być dwukolorowy (bez najjaśniejszego koloru)
...
Poprawkę na światło wziąłem - na obu widać przejście, a na ciemniejszym nawet nieco inny układ faktury za nazwą co dość jednoznacznie sugeruje inny kolor.Waldek K pisze:Mam wątpliwości, zobacz następne zdjęcie - inny kąt i już nie widać różnicy odcieni. najwyrażniej był wtedy słoneczny dzień i promienie słoneczne padały od dziobu i nieco z lewej burty. Skutek: powierzchnie czołowe jaśniejsze, a prawa burta w cieniu (ostatnie zdjęcie Ryszarda).