Litery burtowe na okretach PMW
według znanego mi poglądu, bardzo ciemna zieleń na pokładzie orp wicher, ale jak sie okazuje, pamięć ludzka jest zawodna, gdyż osoba którą przepytywałem ratowała porucznika mamaka, wówczas miała 20 lat, czyli od 1939 do 2001 gdy widzielismy sie ostatni raz... ech ta długowieczność starej gwardii 
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Przyznam że temat jest trudny. Oglądam zdjęcie z pracy Pana Dyskanta o PWM w roku 1939. ("ptaszki stoja tyłem) i nie widze żeby koloru burt i pokładu były rózne.Marek T pisze:Zgodnie z instrukcją malowania okrętów PMW (chyba z 1937 roku) burty i nadbudówki - farbą jasnoszarą. Pokłady - farbą badzo ciemno szarą.
O zielonej - nie wiem.
Slaw zgadza sie...ponoc Grom nie miał litery burtowej juz na początku sierpnia 1937 roku...a Wicher i Burza juz w lipcu.
Mam wrażenie, że wraz z zamalowaniem liter burtowych niektóre okrety ("ptaszki") zmieniły w ogóle malowanie.
Ale najabrdziej ciekawi mnie , dlaczego Niszczyciele były takie ciemno-szare, a Gryf jasno szary ze stalowym pokładem.
Pozdrawiam
Marco
Mam wrażenie, że wraz z zamalowaniem liter burtowych niektóre okrety ("ptaszki") zmieniły w ogóle malowanie.
Ale najabrdziej ciekawi mnie , dlaczego Niszczyciele były takie ciemno-szare, a Gryf jasno szary ze stalowym pokładem.
Pozdrawiam
Marco
- dessire_62
Stary temat ,ale po co zaczynać nowy .
W nowych OW JB zgrabnie opisał plan Peking,bardzo ładne zdjęcia ,na jednym z nich widzimy niszczyciel typu Grom z podpisem :
-fotografia Blyskawicy ,uwagę zwraca zamalowana litera B na burcie -
może chodzi o Burzę tylko zdjęcia i nazwa okrętu zamienione ?
Podobno Bł. nie miała malowanego znaku na burcie .
Można prosić o odpowiedz.{mój śp.szwagier mawiał ,"że prosić zawsze można" ,a czy się dostanie to inna sprawa}.
PS
A może jest zdjęcie Burzy zrobione przez Niemców podczas Peking ?
W nowych OW JB zgrabnie opisał plan Peking,bardzo ładne zdjęcia ,na jednym z nich widzimy niszczyciel typu Grom z podpisem :
Można prosić o odpowiedz.{mój śp.szwagier mawiał ,"że prosić zawsze można" ,a czy się dostanie to inna sprawa}.

PS
A może jest zdjęcie Burzy zrobione przez Niemców podczas Peking ?
Po pierwsze artykuł jest Crolicka (zbieżność nazwisk jest nieprzypadkowadessire_62 pisze:Stary temat ,ale po co zaczynać nowy .

JB
- dessire_62