Zdjęcia tonących okrętów

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
wpk
Kontakt:

Zdjęcia tonących okrętów

Post autor: wpk »

Uprzejmie proszę o pochwalenie się, co kto ma ciekawego w temacie.

Na początek:

Obrazek
Zulu Gula

Post autor: Zulu Gula »

Węgierski pancernik tonie w niewęgierskim stylu.

Et, keti, harom!!!

Obrazek

To wyimek ze strony podanej przez Seawolfa.
Awatar użytkownika
wpk
Kontakt:

A niech mnie...!

Myślałem, że znam tę stronę - chyba dawno jej nie odwiedzałem...
Niektóre fotki widzę pierwszy raz i właśnie o to mi chodziło - dzięki!

Ale Bluchera tam jeszcze nie ma:

Obrazek
Awatar użytkownika
wpk
Kontakt:

Oczywiście wszystkim doskonale znane, ale wg mnie najbardziej niesamowite i jedyne w swoim rodzaju zdjęcie:

Obrazek

A propos nielubianego tu :P tematu Guadalcanalu:
Czy spotkaliście się ze zdjęciami tonących Astorii i Atlanty???
Bo ja niestety nie, a powszechnie wiadomo, że fotografowie mieli w ich przypadkach znacznie więcej czasu niż np. w przypadku Canberry...
ZH

Post autor: ZH »

On jeszcze się buja , ale to tylko kwestia czasu:
Obrazek
K-219 zatoneła 6.10.1986r na atlantyku w wyniku eksplozji paliwa rakiety.
ZH
Marek T

Post autor: Marek T »

Tak wyglądał GUSTLOFF w 1955 roku, kiedy pierwszy raz zeszli na niego nurkowie PRO.
Wtedy jeszcze miał kryptonim ŁEBA I.
Obrazek
Awatar użytkownika
wpk
Kontakt:

Marek T pisze:Tak wyglądał GUSTLOFF w 1955 roku, kiedy pierwszy raz zeszli na niego nurkowie PRO.
Wtedy jeszcze miał kryptonim ŁEBA I.
Obrazek
Bardzo "zgrubny", nieproporcjonalny obrazek. Tam chyba nie było eksplozji, które zniszczyłyby 50% kadłuba, poza wybuchami torped. O ile się nie mylę WG tonął w całości i dopiero potem się rozkawałkował przy uderzeniu o dno?
Czy są dokładniejsze szkice?

Przykład:
Obrazek
Marek T

To jest pierwszy rysunek, wykonany w PRO na podstawie obserwacji nurków, w 1955 roku. Jego celem było zgrubne przedstawienie stanu wraku i pokazanie, że nie nadaje się do wydobycia z zamiarem odbudowy.
Z tego co wiem wrak w tym czasie był już porozbijany pirotechnicznie. Przez pierwszych 10 lat siedzieli na nim Rosjanie, a przed PRO weszli na niego - podobno - również nurkowie polskiej MW.
Innych rysunków nie wykonywano w PRO - tylko szkice sytuacyjne, bardzo schematyczne. Natomiast rysunki zrobiło np. czasopismi "30 dni" (takie w stylu TITANICA z "National Geographic"), może robili nurkowie z "Rekina" i inni prywatni.
Awatar użytkownika
wpk
Kontakt:

Marek T pisze:To jest pierwszy rysunek, wykonany w PRO na podstawie obserwacji nurków, w 1955 roku. Jego celem było zgrubne przedstawienie stanu wraku i pokazanie, że nie nadaje się do wydobycia z zamiarem odbudowy.
Z tego co wiem wrak w tym czasie był już porozbijany pirotechnicznie. Przez pierwszych 10 lat siedzieli na nim Rosjanie, a przed PRO weszli na niego - podobno - również nurkowie polskiej MW.
Innych rysunków nie wykonywano w PRO - tylko szkice sytuacyjne, bardzo schematyczne. Natomiast rysunki zrobiło np. czasopismi "30 dni" (takie w stylu TITANICA z "National Geographic"), może robili nurkowie z "Rekina" i inni prywatni.
No tak, zapomniałem o eksploracji w poszukiwaniu Bursztynowej Komnaty lub bardziej prozaicznych skarbów, jakie niewątpliwie mieli ze sobą uciekający Niemcy.
Niestety wiele atrakcyjnych a zbyt płytko leżących wraków uległo zniszczeniu przez różnego rodzaju "odzyskiwaczy", najcześciej złomu...
dakoblue

Post autor: dakoblue »

wpk pisze:
Marek T pisze:To jest pierwszy rysunek, wykonany w PRO na podstawie obserwacji nurków, w 1955 roku. Jego celem było zgrubne przedstawienie stanu wraku i pokazanie, że nie nadaje się do wydobycia z zamiarem odbudowy.
No tak, zapomniałem o eksploracji w poszukiwaniu Bursztynowej Komnaty lub bardziej prozaicznych skarbów, jakie niewątpliwie mieli ze sobą uciekający Niemcy.
Niestety wiele atrakcyjnych a zbyt płytko leżących wraków uległo zniszczeniu przez różnego rodzaju "odzyskiwaczy", najcześciej złomu...
czy sa jakiekolwiek wiarygodne zrodla mowiace o tym co wyciagneli Rosjanie ,co PRO ? ilu nurkow rosyjskich zginelo na nim to pewnie tez gleboko skrywana tajemnica?
ZH

Post autor: ZH »

Trochę odwtotna sytuacja.
27.01.1961r poszedł na dno wraz z całą załogą OP typu 644 nr S-80 (WHISKEY TWIN CYLINDER) i po ośmiu latach 24.07.69 znowu jest na powierzchni:

Obrazek

ZH
Marek T

dakoblue pisze: czy sa jakiekolwiek wiarygodne zrodla mowiace o tym co wyciagneli Rosjanie ,co PRO ? ilu nurkow rosyjskich zginelo na nim to pewnie tez gleboko skrywana tajemnica?
O ile wiem Rosjanie w ogóle nie informowali Polaków o pracach na GUSTLOFFIE, więc w Polsce najpewniej nie ma na ten temat oficjalnych danych.
Chociaż ... może w Urzędzie Morskim? Ale tam zdaje się trudno coś wyciągnąć ...
dakoblue

Post autor: dakoblue »

hmm
kiedy Rosjanie odtajnia akta :D
Marek T

Przecież już odtajnili !!!
Pierestrojka już była, nieprawdaż?
Awatar użytkownika
mcwatt

Post autor: mcwatt »

Obrazek