Nasze fantazje okrętowe

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Peperon

Nasze fantazje okrętowe

Post autor: Peperon »

maxgall pisze: No to postaramy się zrobić użytek z Tygryska (nie mylić z misiaczkiem 😉 )
Kontynuacja scenariusza z posta powyżej (czyli: Holendrzy w okresie międzywojennym postawili na integrację z koloniami… itd.) .
Warunek konieczny: Brytyjczycy nie śpieszyli się ze złomowaniem HMS Tiger, tłumacząc to oczekiwaniem na wejście do służby nowobudowanych okrętów liniowych (wiem że trochę naciągane, ale nic na to nie poradzę).
W połowie lat 30-tych Brytyjczycy widzieli poważne zagrożenie dla swoich dalekowschodnich interesów i byli gotowi wesprzeć „po kosztach” ewentualnych przeciwników Cesarstwa Japonii. Naturalnie zwrócili swoją uwagę na Niderlandzkie Indie Wschodnie...
Po wycofaniu się przez Japonię z traktatów rozbrojeniowych sprawa stała się nagląca. Pomimo położenia stępki pod pierwszy z „wielkich krążowników”, jego budowa miała potrwać 4-5 lat.
I tutaj wkracza na scenę Albion, proponując Niderlandom przekazanie wycofanego ze służby HMS Tiger (w zasadzie po kosztach, czyli za cenę przeprowadzenia remontu i dostosowania do holenderskich wymagań, oczywiście w Brytyjskich stoczniach 😉 ).
Według oficjalnych przekazów były HMS Tiger miał zastąpić uszkodzony i nie nadający się do użytku (dziwnym trafem w trakcie finalizacji rozmów Holendersko-Brytyjskich wszedł bardzo niefortunnie na rafę) szkolny okręt artyleryjski De Zeven Provincien....
To tyle jeśli chodzi o cytowanie kolegi maxgalla. Ale zadanie zostało i postarałem się je rozwiązać najlepiej, jak potrafiłem. Pewnym problemem było zmieszczenie wyposażenia lotniczego i... łodzi pokładowych, bo miejsca na nadbudówki i wyposażenie jest strasznie malutko i pod tym względem Tiger ciasny jest.
Poniżej zbiorówka sylwetek 5 wersji modernizacji i oryginalnej sylwetki Tigera. Do stworzenia sylwetek głęboko zmodernizowanego Tigera użyłem elementów z rysunku krążownika projektu 1047, żeby mocniej nawiązać do nowych właścicieli okrętu. Wśród tych sylwetek mam jedną, którą uważam za szczególnie udaną, ale to już niech zostanie zagadką :diabel:
No i oczywiście tabela z wyliczeniami Springsharpa w wersji 2.1. Wersji wyliczonych jest więcej, niż ukończonych sylwetek, ale jedną z wersji anty Kongosa zaprezentuję w późniejszym terminie.
Tradycyjnie życzę miłej zabawy...
De Zeven Provincien - zbiorówka mini.jpg
De Zeven Provincien - zbiorówka mini.jpg (400.23 KiB) Przejrzano 99 razy
.
De Zeven Provincien ex Tiger.jpg
De Zeven Provincien ex Tiger.jpg (816.51 KiB) Przejrzano 99 razy
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Napoleon

Nasze fantazje okrętowe

Post autor: Napoleon »

Moim zdaniem wymiata. Z armatami 120mm i około 20-stką 40mm Boforsów oraz prędkością rzędu 30 węzłów... Dla Holendrów super wzmocnienie.
A tych udanych modyfikacji to ja tu widzę więcej. co do tego która zaś jest wyjątkowa, to by jeszcze koszty trzeba znać. Zawsze liczy się relacja cena/zysk. Rozwiązanie mniej efektowne ale znacznie tańsze można by w tej sytuacji ocenić np. wyżej niż bardzo efektowne ale i bardzo drogie.
Ale gdybym miał obstawiać, to wybrałbym wersję 2 lub 5.
Awatar użytkownika
Peperon

Nasze fantazje okrętowe

Post autor: Peperon »

Jak to się powiada: Mówisz - masz.
Poniżej porównanie koszów budowy różnych wersji z zastrzeżeniem, że Springsharp liczy koszty takie, jak dla budowy nowego okrętu.
Zastrzeżenie nr 2 - Jest to program amerykański, więc koszty, tak samo jak konstrukcję okrętów może liczyć według amerykańskiej metodologii.
Zastrzeżenie nr 3 - AK = AntyKongos
Miłej zabawy.

Tiger original........................£2,519 million / $10,078 million
De Zeven Provincien v.1...........£2,533 million / $10,130 million
De Zeven Provincien v.2...........£2,839 million / $11,355 million
De Zeven Provincien v.3...........£15,397 million / $61,590 million
De Zeven Provincien v.4...........£15,376 million / $61,502 million
De Zeven Provincien v.5...........£2,840 million / $11,360 million
De Zeven Provincien v. AK1.......£13,577 million / $54,308 million
De Zeven Provincien v. AK2.......£13,346 million / $53,385 million

Napoleonie, ja nie pisałem o szczególnie udanej modernizacji, tylko o szczególnie udanej sylwetce. To jednak różnica ;)
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
ODPOWIEDZ