Aby osoby wychowujące dzieci nie czuły się z tego powodu dymane przez resztę społeczeństwa.
Tylko i aż tyle.
Moderator: nicpon
Oczywiście. Po prostu z perspektywy - podjęto decyzję która okazała się mieć negatywne konsekwencje.AdrianM pisze: ↑ Kiedy podejmowano decyzję o modernizacji Leopardów i modyfikacji T72 nikt jeszcze nie zakładał, że wybuchnie wojna i znacząco zwiększymy wydatki na wojsko. Nikt też nie zakładał problemów niemieckiej zbrojeniówki z zapewnieniem potrzebnych części jak i tego, że KMW okaże się fatalnym partnerem w tym programie.
To jest praktycznie opracowanie nowej konstrukcji. Nowa wieża, nowy automat ładowania, nowy silnik...AdrianM pisze: ↑ fajne stadko właśnie czegoś na poziomie PT-17. Wywalenia automatu ładowania do wieży sprawiłoby, że w czołgu znalazłoby się znacznie więcej miejsca, a jakby do tego wziąć lepszy power-pack z silnikiem Scanii zamiast S1000 to uzyskalibyśmy również bardzo dobry stosunek mocy do masy. To mogła być nowa jakość w bardzo rozsądnej cenie.
Mógłbyś rozwinąć, bo chyba czegoś nie zrozumiałem. Co negatywnego jest w modernizacji SpW? PGZ płaci należne kary i może wojsko odbiera z opóźnieniami, ale odbiera, opinie o zmodernizowanych czołgach mimo wszystko pozostają pozytywne. Nieważne kto by rządził to ten projekt byłby realizowany siłami rodzimego przemysłu. Z T72 to nie wiem, może durnie z peło by nie potrzebowali sprawnych czołgów w jednostkach. W sumie im to wsio ryba była, czy wojsko działa, czy jest totalna rozpierducha.
Nie przytoczyłeś żad ych danych tylko jakichś szmatławy artykuł będący manipulacją i urągający inteligencji normalnych ludzi.
W chwili obecnej. Co nie zmienia faktu, że złotówka traci na wartości potężnie (zaprzeczysz?) i te 500 PLN dziś jest warte jakieś 350-360 PLN z 2016 roku (licząc po sile nabywczej). Tak czy nie?Realnie jak chcę kupić 500zł to dalej muszę wydać 500zł.
To pieniądze na dzieci, a nie na wódę. Pomyliło ci się.
Inflacja jest wszędzie, ale u nas jest szczególnie wysoka i się rozpędza coraz bardziej. To raz. Dwa, inflacja wystartowała u nas ostro jeszcze latem ubiegłego roku, zanim ktokolwiek myślał o wojnie i tak horrendalnej zwyżce cen paliw. Co więcej, zapowiadana była (jej nieuchronność) jeszcze przed pandemią - jako skutek takiej a nie innej polityki gospodarczej rządu. No i na koniec jeszcze jedna drobna uwaga - to, że energia tak zdrożała (nie odnoszę się do tego "około") wynika także w dużym stopniu z siły złotówki. A jej spadek jest już ewidentnie "zasługą" rządzących (i NBP). Pomijam absurdalną politykę energetyczną naszego obecnego rządu, która znakomicie ułatwiła tak wysoki wzrost cen energii. Poza tym, z tego co pamiętam, to latem ubiegłego roku dyskutowaliśmy na temat inflacji i przekonywałeś, że wszystko jest pod kontrolą i nie ma co się przejmować.... Pominę resztę milczeniem.Inflacja jest wszędzie. Głównie to energia. Jak podaje Eutostat odpowiada za około 50% koszyka inflacyjnego.
Nadal nie odpowiedziałeś mi, w jakim celu program został uchwalony.Jak obecnie już wiemy samo 500+ dzietności skokowo nie zmieni.
Zgoda. Ale w takim razie po diabła płacić wszystkim? Dla tych najbardziej potrzebujących wystarczyłoby podobno 7-8 mld. Niech tam, niech będzie kilkanaście. A reszta? Znów - pieniądze wyrzucone w błoto.Pomaga tym najbiedniejszym...
Trzeba szukać kolejnych rozwiązań. Roboty w cholerę. Sporo działań nic nie musi kosztować, ale patoopozycja woli jeb.
Peceed, sugeruję być jednak był poważnym. Jeżeli osoby wychowujące dzieci czują się przez kogoś "dymane" to na pewno nie przez resztę społeczeństwa.Aby osoby wychowujące dzieci nie czuły się z tego powodu dymane przez resztę społeczeństwa.
Odniosłem się już. Wytłumaczyłem ci na przykładzie Krakowa jak zarobki w wielkich miastach rosły w ostatnich latach, a ty podałeś przykład ze średnią krajową dla całej Polski, porównujący koszt metra kwadratowego w wielkich miastach. Ja ci przedstawiłem średnią krajową dla Polski i cenę metra kwadratowego też dla całej Polski. Rozumiesz tą subtelną róźnicę dziecko?
Nie. A ty pogłówkuj dlaczego. Takie zadanie domowe.
Jak dobrze pokombinujesz to znajdziesz odpowiedź na zadanie domowe.
Inflacja jest zasadniczo taka sama wszędzie w UE. Koszyki inflacyjne różnią się między sobą, a i sam przyznałeś, że Niemcy oraz Francję stać na większe pakiety antyinflacyjne. Tak było, czy będziesz wypierał? Wystartowała wszędzie w tym samym momencie. Nie ma znaczenia czego najlepszym przykładem są Czesi i Estonia. Nie ma to znaczenia. W bogatych krajach ratuje ich jeszcze efekt wysokiej bazy cenowej i wzrost nominalny cen na giełdach światowych przelicza się inaczej na wzrost procentowy w poszczególnych krajach. Jakbyś niezauważył to nikt nie jeździ robić zakupy w Niemczech, bo tam mają mniejszą inflację, natomiast mamy coraz więcej zakupowiczów z Niemiec. Ot taki paradoks niskiej inflacji. Może w końcu coś zrozumiesz i przestaniesz robić z siebie kompletnego durnia?
Niemilcząco przyznałem, że przyrost jest znacznie większy niż najśmielsze prognozy za słusznie minionych rządów peło. Ergo program osiągnął swoje cele częściowe. Nie wiem jakie były ambicje, bo nigdy tego nie ujawniono. Program miał za zadanie również wesprzeć rodziny, a zwłaszcza wielodzietne i tu się zrealizował doskonale. Jak ci kolega peceed pisał był też cel wyrównania róźnic społecznych, bo single i bezdzietni mieli nieporównywalnie łatwiej do rodzin, dalej małą łątwiej jeśli chodzi o karierę. Nikomu się krzywda nie stała z powodu 500+, a rodziny zyskały. Tak to działa w Skandynawii i nie ma w tym nic dziwnego, tam potrafią debatować na szczeblu politycznym i wybierać rozwiązania optymalne pod względem większości z ogółu.
Zakład przyjęty.
Im więcej wyślemy, tym więcej wygramy czasu na szkolenie.
Nie jest. Takie stwierdzenie zaprzecza rzeczywistości.Inflacja jest zasadniczo taka sama wszędzie w UE.
Dokładnie. Jeśli już kupujemy tyle sprzętu, to nawet jeżeli ostatecznie nie wszystko otrzymamy (bo aż tak wielkie zakupy są i zbyt duże na nasze potrzeby i poza naszym zasięgiem finansowym), to i tak powinno to wystarczyć do zastąpienia sprzętu poradzieckiego. Więc ten powinien iść do Ukrainy. To jest lepsze działanie wzmacniające nasze bezpieczeństwo, niż trzymanie go u siebie (z opcją utylizacji, tak czy inaczej, w niedalekiej przyszłości). Im dłużej potrwa ta wojna, im większe straty poniosą Rosjanie, tym my jesteśmy bezpieczniejsi. Więc niech to starsze uzbrojenie się na coś przyda.Mówiąc wprost: uważam że powinniśmy wysyłać dużo więcej.
Masz zawężone spojrzenie na rzeczywistość. Zwyczajnie jesteś ograniczonym człowiekiem. Stąd i twoje upośledzenia poznawcze.
Żenująco uciekasz kolejny raz od tematu, bo się znowu wygłupiłeś. Nie wiem, czy ci się zdawało, że ja nie będę pamiętać dyskusji sprzed kilku miesięcy? Jakoś tak dziwnie się składa, że wszystko jest zapisane, a twoje idiotyzmy głęboko zapadają mi w pamięć, bo takie skrajne głupoty rzadko mam okazję czytać. Normalny człek na poziomie to się wycofuje jak nie ma nic do powiedzenia, a z tobą jest coś nie tak i brniesz choć kompletnie nic do zaprezentowania nie masz.
Więc dwa proste pytania:Ale już nie wiem który raz przekopiowałeś tą samą przydługą formułkę o zmianie ustroju itd. itp.
Nie zmieniamy tematu - cały czas w nim jesteśmy, nawet, jeżeli krążymy na jego obrzeżach.Nie. Nie zmienimy kolejny raz tematu...