Za kilka lat Polska będzie bezbronna na morzu?

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Waldek K

Re: Za kilka lat Polska będzie bezbronna na morzu?

Post autor: Waldek K »

Caracale padły: http://www.defence24.pl/461956,polska-n ... e-z-airbus
Pytanie: czym można na szybko i najlepiej na długo załatać spodziewaną dziurę po śmigłowcach ZOP i SAR? Ponoć Amerykanie mają "na zbyciu" ponad 40 szt. SH-60F. Czy to byłby dobry Waszym zdaniem ratunek? Ostatnio Izrael kupił 8 szt. tych maszyn wraz z częściami i uzbrojeniem http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=19837
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
oskarm

Post autor: oskarm »

Jest jeszcze inna opcja. Nowych SH-60R i S z bierzacej produkcji. US Navy nie byla w stanie zaplaciic za wszystkie zamowione maszyny. Kary bylby tak wysokie, ze zblizaly sie do kosztow zakup, wiec dogadali sie z producentem, ze beda wspierac ich sprzedaz az do pokrycia calkowitej ilosci pierwotnie zamowionych smiglowcow.
Piotr S.

Post autor: Piotr S. »

Nie wiem czemu się tak martwicie Caracalami ? . Nie zapominajcie ,że za sumę 13.5 mld złoty planowano zakupić tylko 50 śmigłowców czyli dokładnie 270 mln złoty za jedną sztukę .Uważam ,że jest to jeden z największych wałków jaki zamierzano wprowadzić w życie .
Przykładem niech będzie to ,że ścigacz rakietowy Hamina kosztował mniej niż jeden taki Caracal ,i pomyśleć ,ze za kilka takich śmigłowców mogliśmy wymieć nasze starzejące się ścigacze rakietowe typu Grom.
Waldek K

Post autor: Waldek K »

Piotrze nie martwi mnie brak Caracala, ale kończące się resusy Mi-14 i dlatego zastanawiam się, czy można je szybko, łatwo i przyjemnie (czytaj: tanio) 8) zastąpić czymś aktualnie dostępnym "od ręki". Szczególnie, że MON będzie miał problem z wydaniem kasy w tym roku. Wprawdzie po części z winy dostawców oraz IU, ale też i z własnej. Nie zmienia to faktu, że sporo kasy zostanie do wydania w ostatniej chwili...
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
oskarm

Piotr S. pisze:Nie wiem czemu się tak martwicie Caracalami ? . Nie zapominajcie ,że za sumę 13.5 mld złoty planowano zakupić tylko 50 śmigłowców czyli dokładnie 270 mln złoty za jedną sztukę .Uważam ,że jest to jeden z największych wałków jaki zamierzano wprowadzić w życie .
Przykładem niech będzie to ,że ścigacz rakietowy Hamina kosztował mniej niż jeden taki Caracal ,i pomyśleć ,ze za kilka takich śmigłowców mogliśmy wymieć nasze starzejące się ścigacze rakietowe typu Grom.
Po pierwsze, jeśli za tą samą kasę mieliśmy dostać Blackhawka/Seahawka czy AW149, to Caracal był najlepszym wyborem (osiągi, przestrzeń). Po drugie warto zauważyć, że w przetargu była zapisana stała cena części zamiennych na 25 czy 30 lat, 3 lata ich dostaw, składanie i serwisowanie w WZL-1, oraz offset w innych dziedzinach (to nie jest za darmo). Inna sprawa, czy akurat taka kompozycja wersji jest sensowna (dosyć znaczna zmiana wobec początkowych założeń).

Po drugie, Haminy bez jednostki ognia i bez integracji z Umkhonto kosztowały po 99,5 mln Euro za okręt! Cena jaka się pojawia w necie to taki sam odlot jak 137 mln USD za 2 pierwsze Visby. Ja tu wolę wierzyć dokumentom Fińskiego Parlamentu.
Piotr S.

Post autor: Piotr S. »

cytuje
Po pierwsze, jeśli za tą samą kasę mieliśmy dostać Blackhawka/Seahawka czy AW149, to Caracal był najlepszym wyborem (osiągi, przestrzeń). Po drugie warto zauważyć, że w przetargu była zapisana stała cena części zamiennych na 25 czy 30 lat, 3 lata ich dostaw, składanie i serwisowanie w WZL-1, oraz offset w innych dziedzinach (to nie jest za darmo). Inna sprawa, czy akurat taka kompozycja wersji jest sensowna (dosyć znaczna zmiana wobec początkowych założeń).
Po drugie, Haminy bez jednostki ognia i bez integracji z Umkhonto kosztowały po 99,5 mln Euro za okręt! Cena jaka się pojawia w necie to taki sam odlot jak 137 mln USD za 2 pierwsze Visby. Ja tu wolę wierzyć dokumentom Fińskiego Parlamentu.

Liczbę śmigłowców ciągle zmieniano przypomnę ,że miało ich być 70 za mniejsze pieniądze .Były inne możliwości, dlaczego nie wybrano innych moim zdaniem lepszych wariantów NH-90 lub EH-101 .
Co do cen jednostek Hamina to zalazłem coś takiego koszt programu w 2003 roku to 296 mln EUR, około 100 mln USD / szt.
http://mojspo.blogspot.com/2012_01_24_archive.html
Rzeczywiście cena tej jednostki może być wyższa niż pojedynczego Caracala ale pamiętam cenę z NTW(jednego z numerów) gdzie suma ta nie przekraczała 40 mln $ .Mamy różne ceny ale to nie zmienia faktu ,że coś w tym kontrakcie na śmigłowce było nie tak, 270 mln złoty to suma nie do przyjęcia , teraz najważniejszym problemem będzie co zrobić z tymi pieniędzmi bo jeżeli nie zostaną wykorzystane to przepadną tak jest w MON .
oskarm

Przepraszam, w przypadku Hamin pomyliłem USD z Euro.

Cena za Caracale z wyposarzeniem to o ile dobrze pamiętam to 7,5 mld zł, reszta to symulatory, produkcja i serwisowanie w WZL-1, offset, części przez 3 lata i stała cena przez resztę okresu serwisowania.
Adam

Post autor: Adam »

Waldek K pisze:Piotrze nie martwi mnie brak Caracala, ale kończące się resusy Mi-14 i dlatego zastanawiam się, czy można je szybko, łatwo i przyjemnie (czytaj: tanio) 8) zastąpić czymś aktualnie dostępnym "od ręki".
Takie "biedne i nie mające morskich tradycji" państwo jak Wielka Brytania zrezygnowało z wykorzystania śmigłowców wojskowych i zleciło zadania SAR prywatnej firmie Bristow. Najszybszym i być może najłatwiejszym rozwiązaniem jest właśnie podpisanie kontraktu z tego rodzaju firmą, która wchodzi z własnym sprzętem.
A jeśli szukamy nowego śmigłowca SAR to sensowne rozwiązanie jest jedno: H225 kiedyś znany jako Super Puma (w praktyce cywilna wersja Caracala, czy raczej odwrotnie, wersja bazowa na której powstał Caracal). To chyba najpowszechniej spotykany i najszerzej sprawdzony typ morskiego śmigłowca SAR i transportowego. Praktycznie cały sektor offhore opiera się właśnie na tym śmigłowcu. Rynek jest duży i stąd chyba nie powinno być problemu nawet z natychmiastowym czarterem śmigłowca tego typu. Oczywiście będzie to rozwiązanie tymczasowe, do czasu zakupu czegoś nowego lub wdrożenia innego rozwiązania (gdzie docelowo też powinien być to H225).
oskarm

Cywilny SAR w WB szwankuje. Być może kwestia źle skonstruowanej umowy, ale też możliwości śmigłowców. Być może dostosowanie ciwilnego SARu do poziomu dawnego państwowego, wcale nie okazałoby się byc tańsze. Pozostaje jeszcze pytanie co w czasie W...
Awatar użytkownika
Boruta
Kontakt:

Post autor: Boruta »

Piotr S. pisze: za sumę 13.5 mld złoty planowano zakupić tylko 50 śmigłowców czyli dokładnie 270 mln złoty za jedną sztukę .
Na sztuki to kupujemy jajka w sklepie, a tutaj płaciłeś za system wsparcia eksploatacji i offset.
Liczbę śmigłowców ciągle zmieniano przypomnę ,że miało ich być 70 za mniejsze pieniądze .
Niie miało, tylko sobie tak wyobrażano.
Były inne możliwości, dlaczego nie wybrano innych moim zdaniem lepszych wariantów NH-90 lub EH-101 .
Akurat tych "możliwości" w przetargu nie było. A czy byłyby lepsze? To akurat różnie w odniesieniu do różnych wersji by było. Przypominam, że chodziło o jedną platformę do kilku zadań. Poza tym droższe, a AW-101 to w ogóle inna kategoria wagowa. On ma prawie tyle masy własnej co chciano startowej.
"Dobro i zło nie istnieją, tak jak życie i śmierć. Jest tylko działanie. Walka"
- baron von Ungern-Sternberg, d-ca Azjatyckiej Dywizji Konnej
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

1. Stocznia Marynarki Wojennej w Gdyni ma być zlicytowana. Pani syndyk przekazała, że przetarg na mienie rozpisze w październiku.
2. Inspektorat Uzbrojenia unieważnił dotychczasowe postępowanie na okręty klas Czapla i Miecznik.
3. Nie wiadomo jednak co stanie się z patrolowcem Ślązak. Trzeba szybko znaleźć wykonawcę zastępczego, który dokończy budowę.
4. Budowa dwóch kolejnych Kormoranów ma być zawieszona i odblokowana dopiero po roku 2019.

Pozdro dla wyborców "dobrej zmiany".
Za dzień, za dwa, za noc, za trzy choć nie dziś...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
Majestro

Post autor: Majestro »

Akurat 'dobra zmiana' nie ma tu nic do rzeczy. Po prostu trzymają ten sam równy poziom co wszystkie ekipy w Polsce po 1989 roku.

Albo ominęły mnie te wszystkie nowe okręty wprowadzone do służby w ostatnich 10-15 latach albo mam rację...
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

O'rly?

Podaj mi choć jedno uzasadnienie wstrzymania programu Kormoran.

Kto jak nie minister AM na audycie w Sejmie mówił, że uratował SMW?
Za dzień, za dwa, za noc, za trzy choć nie dziś...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
ptasznik

Post autor: ptasznik »

Boruta pisze: Przypominam, że chodziło o jedną platformę do kilku zadań.
Znaczy coś na kształt autobusu o parametrach bolida F1 ???
oskarm

W jakim zakresie parametry Caracala powodowały, że stawiana przed nim zadania byłby niewykonalne? Może przedstawisz bardziej optymalne rozwiązanie w zakresie koszt efekt (uwzględniając koszty życia, szkolenia, sprawność itd.)

Też jestem ciekawy tego wstrzymania Kormorana? Na głowy poupadali czy brakuje na 500+?
Awatar użytkownika
Peperon

Post autor: Peperon »

oskarm pisze:... Na głowy poupadali czy brakuje na 500+?
Jedno nie wyklucza drugiego.
Nie zdziwi mnie tłumaczenie, że mają pochodzenie z poprzedniej koalicji i wobec tego są złe dla kraju.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
ODPOWIEDZ