Tzaw1, Wreszcie znalazalem kluczowy termin dla Google:
Gruson turrets
Interesujace.
Jefe
Wiślane Flotylle
Nie. Na powiększeniu widać, że ta niby-lufa haubiczna jest z tyłu.To pierwsze dzialo wyglada jak haubica
Wieżyczka jest taka sama jak rufowa. Widać też lufę jej armaty
A nie znalazłeś, bo szukałeś pewnie po morskich stronach. A to było urządzenie stosowane w fortyfikacjach lądowych.
Np. ładnie opisane i obfotografowane tu:
http://www.landships.freeservers.com/ne ... review.htm
Były też wersje ze znanym obrotowym działkiem Hotchkissa 37 mm i z armatą 57 mm.
-
Tzaw1. Dziekuje.
B. interesujacy opis i rysunek. Ta tylna wieza to chyba sie zgadza z opisem : 5,3 cm, ale z tej pierwszej wiezy wystaje jakas okropnie wielka rura (?).
Odnosnie dzialka na matorowce. Nie wiem czy Niemcy stosowali Hotchkissy ? Byc moze mieli swoje odpowiedniki. Choc nie wykluczam, ze mogli przechwycic rosyjskie Hotchkissy.
Jefe
B. interesujacy opis i rysunek. Ta tylna wieza to chyba sie zgadza z opisem : 5,3 cm, ale z tej pierwszej wiezy wystaje jakas okropnie wielka rura (?).
Odnosnie dzialka na matorowce. Nie wiem czy Niemcy stosowali Hotchkissy ? Byc moze mieli swoje odpowiedniki. Choc nie wykluczam, ze mogli przechwycic rosyjskie Hotchkissy.
Jefe
No właśnie ta okropnie wielka rura jest za wieżyczką.
Z wieżyczki wystaje normalna lufa. Dobrze to widać na powiększeniu.

A co Hotchkissa to małe nieporozumienie. Wieże Grusona bywały wyposażone w takie wielolufowe działko 37 mm. Prawie takie samo jak wiele okrętów.
Niemcy produkowali je w zakładach Grusona.
Ale to na motorówce to chyba Hotchkiss nie jest.
Wyślij PW do Fortecy
Ja jeszcze poszukam, ale niekoniecznie będę coś miał.
Z wieżyczki wystaje normalna lufa. Dobrze to widać na powiększeniu.

A co Hotchkissa to małe nieporozumienie. Wieże Grusona bywały wyposażone w takie wielolufowe działko 37 mm. Prawie takie samo jak wiele okrętów.
Niemcy produkowali je w zakładach Grusona.
Ale to na motorówce to chyba Hotchkiss nie jest.
Wyślij PW do Fortecy
Ja jeszcze poszukam, ale niekoniecznie będę coś miał.
-