ORP BŁYSKAWICA / Muzeum Marynarki Wojennej

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

szafran

Re: ORP BŁYSKAWICA / Muzeum Marynarki Wojennej

Post autor: szafran »

MON płaci więc może robić co chce z MMW. Jak tam wielkie otwarcie MMW wiadomo o której godzinie?
Jarek C.

Post autor: Jarek C. »

Ale MON nie ma "swoich" pieniędzy. Dysponuje pieniędzmi podatników czyli naszymi.
Awatar użytkownika
Peperon

Post autor: Peperon »

Jarek C. pisze:Ale MON nie ma "swoich" pieniędzy. Dysponuje pieniędzmi podatników czyli naszymi.
I już udowodnił, jak bardzo się tym przejmuje. :D
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Awatar użytkownika
miczman

Post autor: miczman »

szafran pisze:Jak tam wielkie otwarcie MMW wiadomo o której godzinie?
Liczysz na zaproszenie? Ja chyba nie dostanę.
szafran

W sumie to czekam na informację kiedy jest dzień bezpłatnego zwiedzania :-) Oszczędzam pieniądze na wyprawę do Dęblina :wink:
Marek T

Post autor: Marek T »

Otwarcie Muzeum Marynarki Wojennej dziś:
Załączniki
Sala recepcyjna z czasową wystawą modeli okrętów (I piętro) - tutaj odbył się wernisaż, na którym zespół śpiewaczy WP zaprezentował wiązankę pieśni ("My, pierwsza Brygada", "Rozszumiały się wierzby", "Ułani, ułani", itp.)
Sala recepcyjna z czasową wystawą modeli okrętów (I piętro) - tutaj odbył się wernisaż, na którym zespół śpiewaczy WP zaprezentował wiązankę pieśni ("My, pierwsza Brygada", "Rozszumiały się wierzby", "Ułani, ułani", itp.)
IMG_4813.JPG (367.01 KiB) Przejrzano 12210 razy
Widok ogólny ze schodów na główną wystawę, na II piętrze.
Widok ogólny ze schodów na główną wystawę, na II piętrze.
IMG_4829.JPG (263.8 KiB) Przejrzano 12210 razy
Warta honorowa przed muzeum.
Warta honorowa przed muzeum.
IMG_4806.JPG (276.1 KiB) Przejrzano 12210 razy
Poświęcenie Muzeum przez zespół kapelanów.
Poświęcenie Muzeum przez zespół kapelanów.
IMG_4804.JPG (314.04 KiB) Przejrzano 12210 razy
Awatar użytkownika
Chemik

Post autor: Chemik »

Marek T pisze:Otwarcie Muzeum Marynarki Wojennej dziś:
podpis pod ostatnim zdjęciem:
Czyli mnóstwo pieśni "marynarskich" (a tak nawiasem mówiąc "morska" część naszego MON-u ma jakoweś pieśni? A może są jakieś "morskie" marsze?), wcale mnie nie dziwi kolor mundurów owych śpiewaków :lol:
Awatar użytkownika
miczman

Zdjęcia obrazują nędzę jaką chcą nam w MMW wcisnąć. Z tego co się orientuję to mają sporo obiektów w magazynach a jak widzę to oferują modele na pomarszczonym materiale i kilka gablot plus jakieś wydruki wielkoformatowe :?
Marek T

Chemik pisze:... [czy] "morska" część naszego MON-u ma jakoweś pieśni? A może są jakieś "morskie" marsze?), wcale mnie nie dziwi kolor mundurów owych śpiewaków :lol:
Nie ma dużo, ale coś by się znalazło. Na 75-leciu BŁYSKAWICY odegrano "Hymn do Bałtyku" Nowowiejskiego. Jest też nieśmiertelne "Morze, nasze morze".
Orkietra Reprezentacyjna MW na płycie ma m.in. "Marsz Floty Polskiej", "ORP Błyskawica", "Wesoła Marynarska Wiara", "Dialog W Porcie", "Na Pokładzie", "Kapitańskie Tango".
A ja nie pogniewałbym się za "Wieczór na redzie", choć to akurat najlepiej wykonuje chór Aleksandrowa.

W ostateczności mogliby sobie kupić http://merlin.pl/Piesni-morskie_Chor-Un ... 79202.html.
szafran

Bardzo chętnie zobaczę więcej zdjęć z 2 piętra :-)
Marek T

miczman pisze:... kilka gablot plus jakieś wydruki wielkoformatowe
Albo będą plansze z opowieścią, albo przewodnicy gadający jak najęci. Ci drudzy są dość kosztowni, wtedy będzie narzekanie na cenę biletu.
Gabloty są zawsze - bo inaczej Królewski Szczep Piastowy wyniesie wszystko, co nie jest przyspawane.

Na serio: na planszach jest co najmniej parę setek zdjęć, w większości nieznanych i/lub bardzo dobrej jakości z dobrymi podpisami. Nie czytałem wszystkiego, ale te wyrywkowe, z które przeczytałem, podobały mi się. W gablotach jest dużo modeli i fantów - właśnie z magazynów (pamiątki dla dowódców, dokumenty, pozostałości po okrętach, odznaczenia, itp. memorabilia). Do tego kilka mundurów i przyniesione ze skansenu Oerlikon i Hotchkiss.
Multimediów nie ma.

Sala z modelami - to nie jest wystawa główna, ale (jak mi powiedziano) raczej miejsce dla zajęć edukacyjnych dla dzieci.
Awatar użytkownika
miczman

Tylko co to wszystko ma wspólnego z nowym, tak długo ponoć wyczekiwanym budynkiem? Generalnie to co widać na zdjęciach można zorganizować w każdej przestrzeni i nie potrzeba do tego nowego budynku. Tyle lat czekania i dostajemy smutne gabloty pod ścianą, pognieciony materiał oraz armatę stojącą na podłodze. Moim zdaniem to "nieco" za mało. Przy tym poziomie starań brak multimediów mnie nie dziwi.
Awatar użytkownika
Chemik

Post autor: Chemik »

Marek T pisze:
Chemik pisze:... [czy] "morska" część naszego MON-u ma jakoweś pieśni? A może są jakieś "morskie" marsze?), wcale mnie nie dziwi kolor mundurów owych śpiewaków :lol:
Nie ma dużo, ale coś by się znalazło. Na 75-leciu BŁYSKAWICY odegrano "Hymn do Bałtyku" Nowowiejskiego. Jest też nieśmiertelne "Morze, nasze morze".
Orkietra Reprezentacyjna MW na płycie ma m.in. "Marsz Floty Polskiej", "ORP Błyskawica", "Wesoła Marynarska Wiara", "Dialog W Porcie", "Na Pokładzie", "Kapitańskie Tango".
A ja nie pogniewałbym się za "Wieczór na redzie", choć to akurat najlepiej wykonuje chór Aleksandrowa.

W ostateczności mogliby sobie kupić http://merlin.pl/Piesni-morskie_Chor-Un ... 79202.html.
Biorąc pod uwagę, że było to oficjalne otwarcie Muzeum Marynarki Wojennej i to iż jest dostępny stosowny na tę okoliczność repertuar, dziwią mnie te "zające" piejące pieśni typu "Ułani, Ułani" :lol:
miczman pisze:Tylko co to wszystko ma wspólnego z nowym, tak długo ponoć wyczekiwanym budynkiem? Generalnie to co widać na zdjęciach można zorganizować w każdej przestrzeni i nie potrzeba do tego nowego budynku. Tyle lat czekania i dostajemy smutne gabloty pod ścianą, pognieciony materiał oraz armatę stojącą na podłodze. Moim zdaniem to "nieco" za mało. Przy tym poziomie starań brak multimediów mnie nie dziwi.
A może w ramach prezentacji innych rodzajów wojsk Polskich Sił Zbrojnych dyrekcja zaprezentuje nam na jakiejś specjalnej wystawie eksponaty typu: mały pancerny kajak podwodny ze składu 10 BKPanc w Świętoszowie, albo niewykrywalny przez radary obserwacyjny obiekt latający typu paralotnia (przystosowany do bazowania na okrętach) ze składu 1 elt w Mińsku Mazowieckim?
szafran

Sala z modelami - to nie jest wystawa główna, ale (jak mi powiedziano) raczej miejsce dla zajęć edukacyjnych dla dzieci.
Przecież dzieci mają miejsce na swoją edukację w Ośrodku Kultury Morskiej CMM. Oj chyba się nie doczekam tych tysięcy eksponatów (czapki, broń, mundury).
Marek T

miczman pisze:Tylko co to wszystko ma wspólnego z nowym, tak długo ponoć wyczekiwanym budynkiem?
To, że MMW w końcu ma JAKIKOLWIEK budynek. Przecież od połowy lat 70tych nie mieli swojej siedziby !!!
miczman pisze:Generalnie to co widać na zdjęciach można zorganizować w każdej przestrzeni i nie potrzeba do tego nowego budynku.
O ile ma się ten budynek ...

Jak wspomniałem wcześniej wystawa była robiona przy wyjątkowo skromnych finansach (to takie understatement). Dobrze, że starczyło na plansze - a wy narzekacie, że nie ma multimediów ...
szafran pisze:Bardzo chętnie zobaczę więcej zdjęć z 2 piętra
. Proszę bardzo - ale to wszystko, co mam.
Załączniki
MMW - IMG_4827.JPG
MMW - IMG_4827.JPG (314.77 KiB) Przejrzano 12166 razy
MMW - IMG_4824.JPG
MMW - IMG_4824.JPG (331.26 KiB) Przejrzano 12166 razy
MMW - IMG_4818.JPG
MMW - IMG_4818.JPG (257.51 KiB) Przejrzano 12166 razy
MMW - IMG_4816.JPG
MMW - IMG_4816.JPG (358.06 KiB) Przejrzano 12166 razy
Awatar użytkownika
miczman

Marek T pisze:To, że MMW w końcu ma JAKIKOLWIEK budynek. Przecież od połowy lat 70tych nie mieli swojej siedziby !!!
I to jest właśnie tragiczne. Niemal 40 lat oczekiwania i takie byle co. Proponuję żeby ubiegać się o Sybillę, może się uda :P
ODPOWIEDZ