CIA pisze:Ale co tam... w następnym opracowaniu firmy SL i tak będzie 230kg TNT
- Czy to jest błąd dla torpedy Mark 14?
Taką właśnie głowicę miała!
Pierwsze zmiany zaczęto wprowadzać w 1942 roku, z wciąż wadliwie działającym zapalnikiem.
Dopiero w połowie 1943 roku dało się tego sensownie używać, jednak nie wiadomo ile i jakie OP otrzymały torpedy Mod 3 i przede wszystkim kiedy.
Czy w jakimś opracowaniu napisałem, że na pewno głowica miała w 1943 roku 230 kg?
Przyjąłem 270 kg, powątpiewając jednocześnie, że była to torpeda Mod 3.
Choć osobiście uważam, że była to podstawowa 230 kg, ale to tylko moje zdanie - nie publikowane.
CIA pisze: ...i tak będzie 409 mm pancerza
- Już chyba wyraźnie zaznaczyłem, że to bez znaczenia, szczególnie że walcowanie płyt dawało wahnięcia w lewo i prawo.
"Iowa" prawdopodobnie zaniżyłem dane o 3 mm, bo według wszelkich logicznych przesłanek miała pancerz 310 mm, a ja wpisałem 307 mm.
Zatem nie wiem o co kaman, totalnie.
CIA pisze:tak będzie koń metryczny zamiast imperialnego
- Będzie taki parametr, jaki wskazuje układ SI i przyjęte u nas normy. Nie próbuję być mądrzejszy od swoich profesorów, a już na pewno nie od takiego, który opracował całe obowiązujące w naszej PMW normy i standardy.
CIA pisze:...i tak będzie średnio 6,2m TDS na Iowa...
- i średnio 5,1 dla Yamato. Nie wiem coś się tego tak dosadził. Przecież dokładnie tyle podaje się we wszystkich publikacjach, na jakie tylko trafiłem!
CIA pisze:a i tak będzie maszyna sterowa Bismarcka chroniona tylko 80mm pasem pancerza...
- ?
A co teraz Bismarck ma wspólnego z tym wszystkim?
"A u was to murzynów biją?"
http://www.kbismarck.com/proteccioni.html