Brytyjska torpeda Mark VIII

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

shigure

Brytyjska torpeda Mark VIII

Post autor: shigure »

Witam serdecznie kolegów i od razu zwracam się z prośbą :lol: (niewdzięcznik).
Staram się znaleźć coś więcej niż tylko "podręcznikowe" wiadomości o brytyjskiej torpedzie Mark VIII, ale tej z pierwszej wojny światowej. Czy ktoś ma może jakieś namiary ?.
Z góry dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Re: Brytyjska torpeda Mark VIII

Post autor: crolick »

Pewnie dobrze znasz, ale nie zaszkodzi wstawić linka - http://www.navweaps.com/Weapons/WTBR_PreWWII.htm :wink:
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
shigure

Dzięki za odzew- znam oczywiście i powiem Ci że gdy tak "ryję" od dwóch dni to ciężko coś satysfakcjonującego znaleźć ...
Shinano

Post autor: Shinano »

shigure pisze:Dzięki za odzew- znam oczywiście i powiem Ci że gdy tak "ryję" od dwóch dni to ciężko coś satysfakcjonującego znaleźć ...
Na HNSA: http://www.hnsa.org/doc/whitehead/index.htm
Podręcznik "użytkownika" takiej torpedy.
EDIT: z 1898 roku.
Duże koty zjadam na przystawkę.
Awatar użytkownika
Maciej3

Post autor: Maciej3 »

U nowego Friedmana jest tylko lakoniczne stwierdzenie, że to torpeda opracowana jak modyfikacja Mk V ( z ilomaś tam gwiazdkami ), zrobiona specjalnie na potrzeby okrętów podwodnych.
Maksymalna prędkość 42 węzły. Ustawienie wolniejsze było tylko na potrzeby szkolenia - trwałość silnika była wtedy większa.
Torpeda miała możliwość zmiany kursu do 90 stopni po wystrzeleniu z wyrzutni.

To w zasadzie wszystko co tam nabazgrane.

EDIT:
Chyba chodzi o inną torpedę Mk VIII. Ta Mk VIII, o której pisałem to kalibru 21 cali z 1912 roku.
A o którą Ci chodzi? Bo Mk VIII to dużo było.
Historia jest najlepszą nauczycielką życia, bo
Jeszcze nigdy, nikogo, niczego nie nauczyła.
shigure

Macieju i Karolu- właśnie chodzi mi o tą torpedę z 1912 roku (różne daty podają). Jest i niej tyle co moja kotka napłakała (płacze tylko gdy jeść nie ma za dużo, a odżywia się lepiej ode mnie :lol: ). Podstawowe dane udało mi się zdobyć, ale niestety nic więcej. Dziękuję i tak za Wasze starania i pomoc.
Shinano

Post autor: Shinano »

shigure pisze:Macieju i Karolu- właśnie chodzi mi o tą torpedę z 1912 roku (różne daty podają). Jest i niej tyle co moja kotka napłakała (płacze tylko gdy jeść nie ma za dużo, a odżywia się lepiej ode mnie :lol: ). Podstawowe dane udało mi się zdobyć, ale niestety nic więcej. Dziękuję i tak za Wasze starania i pomoc.
U Campbella w "Naval Weapons of WWII" na stronie 84 jest krótka notka:

"18 in (45 cm, 17,7 in) Mk VIII.
Another wet-heater torpedo of 1913 vintage, designed originally for submarines and used as an airborne weapon until the mid 1930s. Two were expended during the war by MTBs. The TNR charge was as in MK VII, but range was 2500yd (2300 m)/35kts, 4000yd (3650)/29kts."

Edit:
Czy ktoś z szanownych Kolegów miał styczność z Archiwami w Kew? Można stamtąd pozyskać kopie dokumentów (takie coś znalazłem w ich katalogu: "Handbook on Torpedoes, Marks VIII and IX")?
Duże koty zjadam na przystawkę.
ODPOWIEDZ