Jacek Pytkowski pisze:... Podkreślam, że to o czym tu pisaliśmy to były zestawienia/wykazy pisane przez MUR-y dla min.żeglugi, a nie oryginalne kartonikowe (takie szufladki, jak w bibliotekach) rejestry rybackie...
Niekoniecznie, ja miałem w ręku karty rejestracyjne (albo ich kopie) formatu A4 (czasami dwie strony) kutrów "Arki" z lat 1949-1950 ze szczególami dotyczącymi np. remontów itp.
Jacek Pytkowski pisze:...W rejestrach PRS skanowanych przez Marka T (podziękowania!!!) z lat 1957-59 mamy też 7 szt. + 1 HRutkowski, czyli łącznie 8.
Jako przedstawiciel nauk ścisłych protestuję

. Ja doliczyłem się tylko sześciu jednostek.
Jacek Pytkowski pisze:...Na razie pewność możemy mieć co do Piechockiego Swi-49 => Gdy-126, nie tyle z uwagi na tekst p.Leszczyńskiego (bo to jest relacja z drugiej czy trzeciej ręki), ale z uwagi na zdjęcie z wodowania Swi-49. Z PRS-em zgadza się informacja o wymianie silnika (ale może p.Leszczyński po prostu przeglądał roczniki PRS?) natomiast jest rozbieżność co do tej oznaki rybackiej Swi-111 (w rej.PRS). Jeśli przy SKS-ach znaleźliśmy pomyłki w rej.PRS, to może i to jest pomyłką?
Nie ma pomyłki, w tajnym spisie z wiosny 1950 roku - znalezionym w CAW - o którym już pisałem, kuter Piechockiego figuruje jako Świ-111 (z silnikiem 180 KM), co wcale nie oznacza, że 111 kutrów i łodzi motorowych było aktualnie zarejestrowanych. W tym czasie były tam: 1 trawler (Świ-101), 3 lugry (Świ 102--104), 22 kutry (w tym Świ-111) i 10 łodzi motorowych, łącznie 36 sztuk.
Jesli chodzi o Świ-52 to wszystko jest dla mnie jasne, znaleziono go w Świnoujściu, zwątpiłem tylko na chwilę sądząc, że jest jakaś inna informacja w dokumentach.
JB