Aleś się zacietrzewiłWicher pisze:Najwyraźniej te zielone pajace (bo inaczej nie można o tych konkretnych osobach powiedzieć) zapomniały, który rodzaj sił zbrojnych podczas ostatniej wojny ani na chwilę nie zdjął swojego munduru!
"Obronimy wybrzeże"... A kiedyś mieli "nie oddać ani guzika"...
Za kilka lat Polska będzie bezbronna na morzu?
Re: Za kilka lat Polska będzie bezbronna na morzu?
Jak bysmy mieli odpowiednio plywalne czolgi to tysz bysmy sobie odplyneli na bezpieczny dystans 
edit
mzoe nawet wczesniej od innych
tak w lipcu 

edit
mzoe nawet wczesniej od innych
Sagit pisze:Widzieliście to?
http://biznes.trojmiasto.pl/Stocznia-Ma ... 45956.html
Ciekawe jaką linię przyjmą nasi politycy kiedy okażę się, że ratunkiem dla SMW jest budowa sekcji lub wręcz kadłubów dla budowanych dla Rosji Mistrali.
Jak znam życie, to skończy się na pokrywach lukówAdam pisze:Sagit pisze:Widzieliście to?
http://biznes.trojmiasto.pl/Stocznia-Ma ... 45956.html
Ciekawe jaką linię przyjmą nasi politycy kiedy okażę się, że ratunkiem dla SMW jest budowa sekcji lub wręcz kadłubów dla budowanych dla Rosji Mistrali.)

Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Wystarczy, żeby powiedzieć "dzięki spolegliwej polityce obecnego rządu, za pieniądze polskich podatników zbroimy Rosję"
)
Adam napisał:
1. "Ciekawe jaką linię przyjmą nasi politycy kiedy okażę się, że ratunkiem dla SMW jest budowa sekcji lub wręcz
kadłubów dla budowanych dla Rosji Mistrali."
2. "Wystarczy, żeby powiedzieć "dzięki spolegliwej polityce obecnego rządu, za pieniądze polskich podatników
zbroimy Rosję"
Kolego Adam, nie wystarczy pisać, trzeba rozumieć sens tego co się pisze.
1. "Ciekawe jaką linię przyjmą nasi politycy kiedy okażę się, że ratunkiem dla SMW jest budowa sekcji lub wręcz
kadłubów dla budowanych dla Rosji Mistrali."
2. "Wystarczy, żeby powiedzieć "dzięki spolegliwej polityce obecnego rządu, za pieniądze polskich podatników
zbroimy Rosję"
Kolego Adam, nie wystarczy pisać, trzeba rozumieć sens tego co się pisze.
Zgadzam się z otto odnośnie wypowiedzi Adama . Rozmawiałem ze znajomymi pracownikami Stoczni Marynarki Wojennej i oni bardzo liczą na ten kontrakt , wstępne rozmowy z Francuzami juz zostały przeprowadzone / mówi się o budowie dwóch OP typy Scorpion / . Ten kontrakt to jest być albo nie być dla Stoczni . Jak nie wyjdzie to padnie jedna z ostatnich stoczni IV RP , a stocznia to są ludzie i ich rodziny , więc im jest obojętne co i dla kogo będą budować - nawet dla Rosji , byle były z tego pieniądze i zyski .
tak z ciekawości zapytam, dla kogo te okręty ??szaser630 pisze:Z mówi się o budowie dwóch OP typy Scorpion
Gwoli ścisłości to chyba nadal mamy III RP. Przyjamniej (prócz sloganów wyborczych) nic mi nie wiadomo jakiś poważnych zmianach ustrojowych itp. w ciągu ostatnich dwóch dekadach.szaser630 pisze:Ten kontrakt to jest być albo nie być dla Stoczni . Jak nie wyjdzie to padnie jedna z ostatnich stoczni IV RP
Co do SMW: być albo nie być to była restrukturyzacja w czasach "wielkiego likwidatora", której to nie przeprowadzono. Jeszcze przed jego erą zastanawiałem się jakim cudem ten zakład nadal funkcjonuje.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Marmik napisał:
"Jeszcze przed jego erą zastanawiałem się jakim cudem ten zakład nadal funkcjonuje."
Ależ Marmiku, to bardzo proste: zakład funkcjonował za Twoje, moje, Kolegów z forum czyli ogólnie rzecz biorąc za podatników pieniądze. To my dopłacalismy do działalności SMW zamiast mieć z tego realną korzyść. Dobrze, że szanse na zmianę są i należy mieć nadzieję, że zostaną dobrze wykorzystane.
"Jeszcze przed jego erą zastanawiałem się jakim cudem ten zakład nadal funkcjonuje."
Ależ Marmiku, to bardzo proste: zakład funkcjonował za Twoje, moje, Kolegów z forum czyli ogólnie rzecz biorąc za podatników pieniądze. To my dopłacalismy do działalności SMW zamiast mieć z tego realną korzyść. Dobrze, że szanse na zmianę są i należy mieć nadzieję, że zostaną dobrze wykorzystane.
Hmm na pasku w TV Gdańsk napisali że te dwa Skorpiony to dla naszej MW no oby, tylko znowu pytanie się rodzi jak to ma być zrealizowane?
W końcu Gawron chyba mniej skomplikowany technologicznie nadal okupuje halę. A tu taka nowina następne zamówienia tym razem na OP.
Ciekawe czy to tylko kiełbasa wyborcza no bo gdzie na takie coś pieniądze?
W końcu Gawron chyba mniej skomplikowany technologicznie nadal okupuje halę. A tu taka nowina następne zamówienia tym razem na OP.
Ja stawiam na kiełbase wyborczą jeszcze jeden cud Tuska bo niby skąd by nagle znalazły sie pieniądze podczas gdy dziura w budrzecie jest nie do zasypaniaSagit pisze:Hmm na pasku w TV Gdańsk napisali że te dwa Skorpiony to dla naszej MW no oby, tylko znowu pytanie się rodzi jak to ma być zrealizowane?
na najbliższe lata
Żal mi Piotra S. - nie może wytrzymać bez dolania politycznego sosu, tyle, ze nieświeżego. A przydała by się rzeczowa wymiana zdań.
Panowie, dajcie spokój - jakie dwa Scorpene? Media znowu poprzekręcały to co było powiedziane (a powiedziane było, że SMW dysponuje zapleczem i siłami do zbudowania 2ch oopp, gdyby takie zamówienie zostało przez PL złożone) a Wy się rozpływacie i pocicie
Biorąc pod uwagę jak SMW idzie budowa Gawrona, ile jest poprawek po remontach okrętów w tej stoczni (nie bez powodu teraz na remonty jednostki są odsyłane do Nauty) oraz to jaką klasę przedstawiały np T-72 gdy je zaczęto w Polsce na licencji budować to ja bym się bał na tych "naszych" Scorpene służyć
Biorąc pod uwagę jak SMW idzie budowa Gawrona, ile jest poprawek po remontach okrętów w tej stoczni (nie bez powodu teraz na remonty jednostki są odsyłane do Nauty) oraz to jaką klasę przedstawiały np T-72 gdy je zaczęto w Polsce na licencji budować to ja bym się bał na tych "naszych" Scorpene służyć
Za dzień, za dwa, za noc, za trzy choć nie dziś...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
[quote="Wicher"]Panowie, dajcie spokój - jakie dwa Scorpene? Media znowu poprzekręcały to co było powiedziane (a powiedziane było, że SMW dysponuje zapleczem i siłami do zbudowania 2ch oopp, gdyby takie zamówienie zostało przez PL złożone)
W porządku przyjmuje, tylko w takim razie co podpisano?
I jeżeli nie chodzi o w miarę szybką budowę czegoś to jak ta umowa ma pomóc SMW?
Rozumiem że technologicznie jesteśmy raczej ze 30-40 lat do tyłu, a Scorpene wymagają i technologi obróbki blach "specjalnych" i wysokiej kultury robót. Co prawda historycznie podchodząc Francja przy budowie Wichra a w szczególności Burzy się nie popisała i może nie należy ich technologii przeceniać.
W porządku przyjmuje, tylko w takim razie co podpisano?
I jeżeli nie chodzi o w miarę szybką budowę czegoś to jak ta umowa ma pomóc SMW?
Rozumiem że technologicznie jesteśmy raczej ze 30-40 lat do tyłu, a Scorpene wymagają i technologi obróbki blach "specjalnych" i wysokiej kultury robót. Co prawda historycznie podchodząc Francja przy budowie Wichra a w szczególności Burzy się nie popisała i może nie należy ich technologii przeceniać.