Wojenne modernizacje typu"Otori"

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Muminek

Wojenne modernizacje typu"Otori"

Post autor: Muminek »

Od dość długiego czasu interesowała mnie sprawa modernizacji wojennych torpedowców typu "Otori" , jednakże w knidze Flisowskiego znalazłem tylko enigmatyczną informację o dozbrojeniu okrętów w 1944r. w artylerię przeciwlotniczą i zlikwidowaniu jednego z trzech stanowisk działa 120mm/
W związku z czym moje pytanie brzmi - Jak wyglądały te okręty po modernizacji i czy są jakiekolwiek zdjęcia ( detali , fragmentów uzbrojenia , wyposażenia itp. itd. ) tych okrętów z tego okresu - jedyne jakie posiadam to "plenerówki" z lat wcześniejszych , które nic nie wnoszą do mojej wiedzy .
Swoją drogą Flisowski z księżyca nie wziął by tych danych a jedyny ocalały okręt tego typu otrzymało ZSRR więc może jednak coś istnieje ?
Awatar użytkownika
Glasisch
Kontakt:

Post autor: Glasisch »

Cześc,
torpedowce typu "Otori" uległy przebudowie na wzór wcześniejszej, przeprowadzonej na typie "Tomozoru", czyli zdjęto rufową armatę kal 127 mm, lekką artyleria plot. wzmocniono do 10x25 mm. Pojemnośc magazynu bomb głębinowych powiększono do zabrania 48 sztuk. Oprócz tego niektóre z nich wyposażono w urządzenie radarowe.
To za niemiecką wersją Obrazek
Free Image Hosting by ImageBam.com
Nie wykluczam, że Flisowski wziął to od Whitleya.
Pozdrawiam
Michał
1) Dies sind die Tage, von denen wir sagen sie gefallen uns nicht - D. Noll - Die Abenteuer des Werner Holt. 2) Wir sind dem Russen zu weit in den Rachen gefahren KL Buch, Kommandant von "T 30".
Awatar użytkownika
Janusz Kluska

Post autor: Janusz Kluska »

Skromne dane na http://www.navypedia.org/ships/japan/jap_tb_otori.htm
Swoją drogą na stronce http://en.wikipedia.org/wiki/Ōtori ... rpedo_boat znalazłem informację o drugiej grupie 8 jednostek tego typu (Aotaka, Hatsutaka, Komadori, Kumataka, Mizudori, Umidori, Wakataka i Yamadori).
Czy komuś wiadomo gdzie miał być budowane owe jednostki?
Muminek

Dzięki za te linki jeden obraz wart jest tysiąca słów - niemniej już w miarę wiem jak to wyglądało.
Wikipedia i Flisowski podają 11*25mm (bez rozgraniczenia na modele tzn. pojedyncze czy sprzężone podwójnie czy potrójnie ) a Navypedia.org identycznie tylko , że rozgranicza 3 II*25 i 5 I*25 co by się zgadzało .
Ale teraz ich rozmieszczenie :
Zepewne ( co widać z rysunku ) II*25mm przed nadbudówką dziobową i kolejne 2 II*25mm zamiast reflektora i I*40mm. Stanowisko z reflektorem i 40mmchyba zmieniło swój kształt .
Też mi się wydawało , że potrójnie sprzężonych by nie dawali na taki okręt o bądź co bądź małej wartości ( w stosunku do innych typów )
Ale w takim wypadku gdzie były te 5 I*25mm ? Przez analogię do innych okrętów można się co nieco domyslić .
easyred

Post autor: easyred »

Tak narysował te okręty Fukui Shizuo:
Obrazek
Pisze on o pięciu pojedynczych 25mm, mogę doliczyć się czterech. Chyba, że za rufową nadbudówką stały dwa obok siebie??

Okręty mogące służyć jako eskortowce są mało wartościowe??
Muminek

Chodziło mi oczywiście w porównaniu do takiego krejsiera znaczy pancurek cuś takiego będzie więcej wartny od takiego DE - źle sformuowałem i moja wtopa :( . Jak wyglądała produkcja 3*25mm to nie wiem za bardzo ale na pewno były znacznie cenniejsze ( ilościowo ) aby wtryniać je na każdy okręt jaki pływał wtedy - tak mi się wydaje przynajmniej .

Biorąc niektóre elementy przez analogię można przyjąć , że za rufową nadbudówką stały z pewnością 2 I*25mm.
Na części okrętów ( niszczycieli w tym wypadku ) znalazłem osłony na pokładzie przy pojedynczych dwudziestkach piątkach - ciekawe czy tu też stosowano to rozwiązanie ?
ODPOWIEDZ