"Samotny krążownik" - kto coś wie?

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: crolick, Marmik

retopa

"Samotny krążownik" - kto coś wie?

Post autor: retopa »

Witam Całą Brać Marynistyczną.
Od bardzo wielu lat marzę o tym, by przeczytać książkę "Samotny krążownik" Brunona Dzimicza (czyli Włodzimierza Steyera), wydaną bodajże w 1934 roku (tak twierdzi ciocia Wikipedia). Dziwi mnie, dlaczego po wojnie nikt jej nie wznowił (jeśli się mylę - proszę o korektę). Jedyne wyjaśnienie, które przychodzi mi do głowy, to takie, że podczas działań wojennych wszystkie egzemplarze tej książki oraz matryce do druku zostały zniszczone. Szkoda, że nie było wówczas pendrive'ów i internetu - na rosyjskich stronach na pewno by się coś znalazło.
Czy ktokolwiek wie, dlaczego tak się dzieje?
Dla przypomnienia - "Samotny krążownik" to wspomnienia W. Steyera ze służby na krążowniku poancernopokładowym "Askold" podczas Wielkiej Wojny.
Pozdrawiam.
Tomek Małysz
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Dobre pytanie! Od siebie dodam jeszcze, że również chętnie zapoznałbym się z "Przygodami Babenberga" (czy jakoś tak) Podjazd-Morgensterna.
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
befhero

Post autor: befhero »

Samotny Krążownik - Brunona Dzimicza (Włodzimierza Steyera) jest dostępny w Bibliotece Uniwersytetu Łódzkiego.
Wczoraj rozmawiałem na Targach Książki Historycznej z Panem Andrzejem Rybą, właścicielem Wydawnictwa Finna. Samotny Krążownik jest w planach wydawniczych na 2010 rok.
retopa

Post autor: retopa »

Dzięki za informację. Tyle lat się czekało, to można jeszcze z rok poczekać.
Pozdrawiam. Tomek
ODPOWIEDZ